Angelika Kliszcz

Angelika Kliszcz

mgr inż. Angelika Kliszcz, doktorantka w Katedrze Agrotechniki i Ekologii Rolniczej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Zajmuje się wpływem roślin strukturotwórczych na środowisko glebowe, badając oddziaływanie roślin na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby. Interesuje się także ekologicznymi sposobami produkcji roślinnej i substancjami wzbogacającymi glebę.

Lista wpisów tego autora:

Topinambur – roślina, którą warto poznać

przez Angelika Kliszcz

Topinambur, którego bulwy mogą posłużyć jako treściwe pożywienie, lekarstwo lub surowiec dla przemysłu, a biomasa nadziemna jako pasza czy potencjalne źródło energii ...

czytaj więcej

Martwy materiał w żywej glebie

przez Angelika Kliszcz

Biowęgiel jest przedmiotem badań ze strony mikrobiologii środowiskowej, a szczególnie rolniczej...

czytaj więcej

Biowęgiel – uwarunkowania prawne oraz przykłady zastosowań w rolnictwie i ochronie środowiska

przez Angelika Kliszcz

Doniesienia naukowe wskazują, że dla celów rolniczych, najodpowiedniejsze są te biowęgle, które charakteryzują się wysoką zawartością węgla w formie stabilnej, zawartością składników odżywczych, popiołu oraz ...

czytaj więcej

Biowęgiel-pochodzenie i właściwości

przez Angelika Kliszcz

Choć sam biowęgiel nie jest żywą bądź martwą materią organiczną, to jednak ma znaczenie dla życia biologicznego gleby ...

czytaj więcej

Wróć

Serwis wykorzystuje ciasteczka (cookies). Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. czytaj więcej