Few tips on own city garden

przez Jim Peerless

In 1976 I acquired a greenhouse (6 by 12) a Christmas gift from my wife. I enrolled in a gardening course at the University of British Columbia ...

czytaj więcej

A niech chwast gęś dziobnie!

przez Agnieszka Synowiec

Gęsina to zdrowe mięso, w wielu krajach uznawane za prawdziwy przysmak. Gęsie pierze – cenny wypełniacz pierzyn i poduszek. Zaś gęsie jaja – bardzo smaczny i pożywny składnik diety. Ale to nie jedyne zalety gęsi ...

czytaj więcej

Coś wisi w powietrzu

przez Andrzej Joniec

Aktualny postęp w technice rolniczej odbywa się już nie tylko na lądzie. Niedawno znane tylko z wojska bezzałogowe statki powietrzne (ang. unmanned aerial vehicle, UAV) popularnie nazywane „dronami” znajdują coraz większą liczbę zastosowań.

czytaj więcej

Czym gleba nasiąknie … tym trąci

przez Agnieszka Synowiec

Źródła zanieczyszczeń wód w ogródkach działkowych usytuowanych w obrębie terenów miejskich, są związane z poziomem urbanizacji, przemysłu i komunikacji. Ich jakość uzależniona jest od jakości opadów (deszcz, śnieg), gospodarki ściekowej ...

czytaj więcej

Czy ogródki działkowe są zdrowe?

przez Agnieszka Synowiec

Własne pomidory, ogórki czy truskawki są marzeniem każdego mieszczucha. Własne, czyli uprawiane samodzielnie w ogródku działkowym. Ci, którzy mieszkają w blokach wiedzą, jaką frajdą jest posiadanie skrawka ziemi ...

czytaj więcej

Nawłoć kanadyjska i nawłoć olbrzymia

przez Dorota Gala-Czekaj

W Polsce spotkać można cztery gatunki nawłoci – trzy z nich są gatunkami inwazyjnymi. Są to: nawłoć kanadyjska (Solidago canadensis L.), nawłoć olbrzymia (Solidago gigantea Aiton) oraz mniej rozpowszechniona – nawłoć wąskolistna (Solidago graminifolia (L.) Elliott). 

czytaj więcej

W szkołach uprawiajmy warzywa, nie kwiaty

przez Agnieszka Synowiec

„W ogródkach szkolnych uprawiajcie warzywa, nie kwiaty!” – taki slogan przeczytałam rok temu na internetowym memie. I bardzo mi się spodobał ...

czytaj więcej

Chwasty zagrożone wyginięciem

przez Teresa Dąbkowska

Przyczyną ograniczania różnorodności florystycznej zbiorowisk chwastów polnych, a nawet wymierania szeregu gatunków, w tym zwłaszcza roślin o wąskiej amplitudzie ekologicznej...

czytaj więcej

Chwasty leczą i smakują

przez Agnieszka Synowiec

Chwasty to nie tylko groźni konkurenci roślin uprawnych. Wiele gatunków chwastów to cenne rośliny zielarskie a nawet gatunki jadalne ...

czytaj więcej

Przewódki – alternatywa dla późno sianych ozimin

przez Andrzej Joniec

Ocieplenie klimatu obserwowane od kilku lat pozwoliło na skuteczne wprowadzenie do uprawy w naszym kraju odmian pszenicy jarej o cechach „przewódek”.  Przewódki to formy jare pszenicy...

czytaj więcej

Serwis wykorzystuje ciasteczka (cookies). Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. czytaj więcej