Zjawisko fotoblastyzmu a zachwaszczenie

przez Elżbieta Pytlarz

Kiełkowanie i pojawienie się chwastów na polach uprawnych zależy od wielu czynników, między innymi od światła ...

czytaj więcej

Należy rozszerzyć zakres upraw objętych monitoringiem suszy

przez Polska Grupa Nasienna

Polska Grupa Nasienna dołącza do postulatów o rozszerzenie zakresu upraw objętych szacowaniem suszy o użytki zielone ...

czytaj więcej

Agritektura – Agritecture – Agritechture

przez Agnieszka Synowiec

Nowoczesne zielone miasta są nie tylko przyjazne środowisku, są też piękne.

czytaj więcej

Trawy przetrwały suszę lepiej niż zboża

przez Polska Grupa Nasienna

Zakończyły się żniwa traw nasiennych. W tym roku zbierano trawy z blisko 30 000 ha.

czytaj więcej

Aktywność enzymatyczna jako wskaźnik jakości środowiska glebowego

przez Katarzyna Styła

Zmiany aktywności enzymów glebowych w strefie ryzosferowej odzwierciedlają zaburzenia środowiska oddziałujące zarówno na glebę, jak i rośliny ...

czytaj więcej

Topinambur – roślina, którą warto poznać

przez Angelika Kliszcz

Topinambur, którego bulwy mogą posłużyć jako treściwe pożywienie, lekarstwo lub surowiec dla przemysłu, a biomasa nadziemna jako pasza czy potencjalne źródło energii ...

czytaj więcej

Czy biostymulatory wpływają na kiełkowanie i wschody chwastów?

przez Elżbieta Pytlarz

Aby odpowiedzieć na to pytanie wykonano trzy eksperymenty ...

czytaj więcej

BIG DATA w rolnictwie

przez Agnieszka Synowiec

Inteligentne rolnictwo w akcji ...

czytaj więcej

Bioenergetyczny potencjał gruntów marginalnych

przez Agnieszka Synowiec

Tereny marginalne mogą być zaadaptowane np. pod uprawę drzew i krzewów energetycznych o krótkiej rotacji ...

czytaj więcej

Badanie skuteczności środków ochrony roślin zgodnie z wytycznymi EPPO

przez Andrzej Joniec

Skuteczność środka ochrony roślin oraz bezpieczeństwo dla rośliny uprawnej badane jest w serii doświadczeń polowych ...

czytaj więcej

Serwis wykorzystuje ciasteczka (cookies). Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. czytaj więcej