Agnieszka Synowiec

Agnieszka Synowiec

Dr inż. Agnieszka Synowiec, adiunkt w Katedrze Agrotechniki i Ekologii Rolniczej, UR w Krakowie. Zajmuje się oddziaływaniami allelopatycznymi pomiędzy roślinami uprawnymi i chwastami oraz odpornością chwastów na herbicydy

Lista wpisów tego autora:

Czy ekosystem może szkodzić?

przez Agnieszka Synowiec

Oprócz korzyści, ekosystemy generują również uciążliwości dla ludzi ...

czytaj więcej

Agritektura – Agritecture – Agritechture

przez Agnieszka Synowiec

Nowoczesne zielone miasta są nie tylko przyjazne środowisku, są też piękne.

czytaj więcej

BIG DATA w rolnictwie

przez Agnieszka Synowiec

Inteligentne rolnictwo w akcji ...

czytaj więcej

Bioenergetyczny potencjał gruntów marginalnych

przez Agnieszka Synowiec

Tereny marginalne mogą być zaadaptowane np. pod uprawę drzew i krzewów energetycznych o krótkiej rotacji ...

czytaj więcej

Biofilia – koncepcja „żywych miast”

przez Agnieszka Synowiec

Fromm opisał biofilię jako “namiętną miłość życia i wszystkiego, co żyje”, a jak to ma się do miasta?

czytaj więcej

Usługi ekosystemowe miast

przez Agnieszka Synowiec

Bolund i Hunhammar identyfikują siedem „ekosystemów miejskich”, które określają mianem „naturalnych”...

czytaj więcej

Wermikultura – przyszłość zrównoważonego rozwoju

przez Agnieszka Synowiec

Technologie wermikultur są ekonomicznie opłacalne, przyjazne dla środowiska i akceptowalne społecznie. Na czym polegają?

czytaj więcej

Chwasty odporne na herbicydy

przez Agnieszka Synowiec

Czym jest odporność chwastów na herbicydy?

czytaj więcej

Środowiskowe aspekty zielonych dachów

przez Agnieszka Synowiec

Czy powinno się wprowadzać więcej gatunków obcych do miast? Jakie są zalety zielonych dachów?

czytaj więcej

ZFarming – czyli jak uprawiać bez własnego gruntu w mieście

przez Agnieszka Synowiec

W dobie silnego rozwoju świadomości ekologicznej społeczeństw, planiści stoją przed nie lada wyzwaniem zapewnienia mieszkańcom miast bezpiecznego środowiska życia ...

czytaj więcej

Agroekologia niejedno ma imię

przez Agnieszka Synowiec

Co właściwie kryje się pod terminem agroekologia? Czy jest to inne określenie rolnictwa ekologicznego?

czytaj więcej

Rośliny walczą ze smogiem

przez Agnieszka Synowiec

Rośliny są jedyną grupą organizmów wyższych, które z powodzeniem opanowały środowiska silnie skażone zarówno metalami ciężkimi jak i związkami organicznymi. Zaletą roślin jest zdolność do równoczesnego pobierania ...

czytaj więcej

Miejska agrokultura (urban farming) – czyli rolnik nie tylko w wielkim mieście

przez Agnieszka Synowiec

Czym jest miejska agrokultura? W literaturze można odnaleźć wiele definicji. Jedna z nich podaje ...

czytaj więcej

Perz - groźny przeciwnik

przez Agnieszka Synowiec

Perz to jeden z najbardziej uciążliwych chwastów wieloletnich. Czy istnieją skuteczne niechemiczne metody walki z perzem?

czytaj więcej

A niech chwast gęś dziobnie!

przez Agnieszka Synowiec

Gęsina to zdrowe mięso, w wielu krajach uznawane za prawdziwy przysmak. Gęsie pierze – cenny wypełniacz pierzyn i poduszek. Zaś gęsie jaja – bardzo smaczny i pożywny składnik diety. Ale to nie jedyne zalety gęsi ...

czytaj więcej

Czym gleba nasiąknie … tym trąci

przez Agnieszka Synowiec

Źródła zanieczyszczeń wód w ogródkach działkowych usytuowanych w obrębie terenów miejskich, są związane z poziomem urbanizacji, przemysłu i komunikacji. Ich jakość uzależniona jest od jakości opadów (deszcz, śnieg), gospodarki ściekowej ...

czytaj więcej

Czy ogródki działkowe są zdrowe?

przez Agnieszka Synowiec

Własne pomidory, ogórki czy truskawki są marzeniem każdego mieszczucha. Własne, czyli uprawiane samodzielnie w ogródku działkowym. Ci, którzy mieszkają w blokach wiedzą, jaką frajdą jest posiadanie skrawka ziemi ...

czytaj więcej

W szkołach uprawiajmy warzywa, nie kwiaty

przez Agnieszka Synowiec

„W ogródkach szkolnych uprawiajcie warzywa, nie kwiaty!” – taki slogan przeczytałam rok temu na internetowym memie. I bardzo mi się spodobał ...

czytaj więcej

Chwasty leczą i smakują

przez Agnieszka Synowiec

Chwasty to nie tylko groźni konkurenci roślin uprawnych. Wiele gatunków chwastów to cenne rośliny zielarskie a nawet gatunki jadalne ...

czytaj więcej

Fabryki roślin

przez Agnieszka Synowiec

W dobie intensywnie rosnącej populacji ludzi na świecie, coraz większego znaczenia nabiera produkcja żywności na masową skalę, taką jakiej dotąd nie obserwowano w rolnictwie.

czytaj więcej

Wróć

Serwis wykorzystuje ciasteczka (cookies). Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. czytaj więcej